Ett gäng Chicago -bröders unika blandning

Sju blodsbröder från Chicago’s ”South Side” gav sin unika blandning av jazz, soul, hip-hop, rock och funk den 24 februari. Med bandnamnet Hypnotic Brass Ensemble,  uppträdde de på Sheldon Teatern – till stående ovationer.

De har spelat mässingsinstrument sedan barndomen, och lärts upp av av sin far, jazz trumpetare och aktivisten, Phil Cohran. Musik har därför alltid varit ett konstant inslag i hushållet, när de växte upp.

chicago

Bröderna var skyldiga att gå upp vid 06:00 varje vardag för att spela på sina blåsinstrument – före och efter skolan. Som ungdomar spelade de runt Chicago i vad som kallades The Phil Cohran Youth Ensemble, men sedan lät några av bröderna sina blåsinstrument vila några år.

De bestämde sig dock för att börja ta upp sitt trumpetspelande igen i slutet på 90-talet, och gick då ihop som en ”brassensemble” där de då spelade in sitt första projekt, ”Flipside” 2004. Kritiker kallar deras musik för ”obeskrivligt glad, spännande och sammanhängande.”

Inför sitt första framträdande i Red Wing, skulle enligt brodern Gabriel Hubert (som spelar trumpet) – har ”de bästa delarna av alla musikgenrer.”

Han förklarade: ”Musik är ett universellt språk,” och bandet gillar inte att sättas i ett speciellt fack. Individuellt och kollektivt skriver de låtar som gör det möjligt för dem att ta kontakt med personer i publiken. ”Vi låter musiken skriva sig själv, mer eller mindre.”

Eller som Los Angeles Times uttryckte det om ensemblen: …the world’s funkiest marching band one minute, an unhinged New Orleans funeral procession the next.”

”Det handlar om att ta emot och ge ut musik”, säger Hubert. ”Vi kallar oss människors människor. Vi är fans av fans :).”

De flesta av bröderna i Hypnotic Brass Ensemble bor i New York för tillfället, men de reser ständigt med sin musik.

”Vi är ett helt oberoende, ”Grassroot’s band”, säger Hubert. ”Vi har möjlighet att resa runt i världen självständigt och som en riktig familj – bokstavligen.”

Under de senaste åren har de tillbringat en hel del tid på alla fem olika kontinenter – alla utom Antarktis – men deras nordamerikanska turer har varit till stor del i Kanada och Mexiko. I år har vi många amerikanska stopp på kartan. ”Vi är väldigt peppade”, säger Hubert.

Fram till deras Minnesota framträdanden, har ensemblen bland annat dök upp i North Carolina, Florida och Los Angeles. Hypnotic Brass Ensemble har uppmärksammats av många stora namn och underhållare, från Mos Def till B-52s och Erykah Badu, men ett namn sticker ut från resten var Prince, som sade mycket gott om dom innan hans tragiska bortgång.

Inlägget postades i Musik. Skapa ett bokmärke för länken.