Internationella kvinnodagen – Mozarts syster

Med tanke på den Internationella kvinnodagen firar vi Nannerl, den glömda musikaliskt begåvade syskonet i Mozarts hushåll.


På 1700-talet turnerade Mozart i  Europa, förtrollade publiken över hela kontinenten och imponerade kritiker.

Men idag pratar inte om Wolfgang …

Wolfgangs äldre syster Maria Anna Mozart (smeknamn”Nannerl”), åkte på turné med sin bror och pappa, och skådespelaren Sylvia Milo hävdar faktiskt att hon var det mer begåvade syskonet.

Inte ens hört talas om Mozarts syster

Milo pjäs ”The Other Mozart – Den glömda geniet i Mozarts syster” fick lysande recensioner när den hade premiär 2015. När hon blev intervjuad av The Huffington Post , sade Milo att hon inte ens hade hört talas om Nannerl tills hon besökte Mozarts hus i Wien och såg en målning av de två syskonen tillsammans:

smot”Min uppmärksamhet drogs till att det fanns en kvinna som satt bredvid Mozart som liknade honom, men de stycken som hon komponerade överlevde inte tidens tand… Det kändes helt enkelt som  en historia som behövde bli berättad – och om ingen annan skulle göra det; bestämde jag mig för att göra det själv. ”

Nannerl turnerade Europa med sin far och yngre bror, Wolfgang Amadeus.

Långt från att vara i skuggan av sin bror, sågs Nannerl faktiskt som det mer begåvade syskonet.

Förklarande brev från Pappa Mozart

I ett brev skrev Leopold Mozart (fadern): ”Min lilla flicka spelar de svåraste verk som vi har … med otroligt precision och helt felfritt.Vad det betyder är att min lilla tjej, även om hon bara är 12 år, är en av de mest skickliga aktörerna i Europa.”

Milo berättar för Huffington Post: Nannerl kopierade några av Wolfgangs kompositioner när han var för ung för att skriva ner dem själv. Så det är möjligt att några av Wolfgangs kompositioner faktiskt är hennes. Vi vet också att när han var i London och arbetade på sin första symfoni; skrev hon hela uppsättningen och orkestrerade det för honom. Det är oklart hur stort deras samarbete var, men hon var en extremt begåvad musiker. ”

Slutade komponera efter hon gift sig

När Nannerl nådde sin ålder när hon kunde gifta sig, slutade hennes pappa att ta henne på turnéer  – men hon fortsatte att komponera tills hon gifte sig 1784.