Placera Bach, Mozart & Beethoven i samma rum, vad händer?

Att anta att de skulle slåss med varandra är att anta lite för mycket, men Bach, Mozart och Beethoven var alla väldigt temperamentsfulla John Mcenroe-personligheter. Alla kom från musikaliska familjer som de var de ”utvalda”. De är de arketypiska kompositörerna under deras respektive tidsperioder och är ofta kända för -even av dem som inte uppskattar någon barock, klassisk eller romantisk musik.

Bach drog sin kniv under en repetition

Bach arbetade outtröttligt på sina verk och hade inget tålamod för motstånd eller hinder. Han drog till och med en kniv ut under en repetition en gång. Bach hade förolämpat en basist och berättade att hans komposition lät som en get som stryptes.  killen kunde inte hantera den kritiken. Så Bach drog en dolk när den ilskna musiker ställde sig upp (ingen skadades).

Bachs rykte växte ännu mer efter hans död.  Mozart och Beethoven var två av Bachs mest fullbordade posthumösa beundrare. De gjorde det coolt att känna och tycka om Bach.

Mozart – Den excentriska barnstjärnan

Mozart var en barnstjärna och växte upp i närvaro och beröm av kungligheter och adelsmän. Detta gjorde honom lite arrogant och så småningom frustrerad; han blev bitter när hans popularitet avtog som vuxen. Han var långt före sin tid och ett absolut musikgeni. Han drack och var en riktig kvinnokarl. Han älskade att gå på pianobarer, bli full och spexa för människor. Han älskade rå, toaletthumor .Han var excentrisk till följd av hans ovanligt höga intelligens men hade också ett riktigt temperament.  Han kunde inte hålla i sina pengar utan frågade ständigt sin pappa om det. Han älskade sin fru Constance och skrev passionerade kärleksbrev till henne fram tills han dog.

Beethoven – Ett klumpigt Geni

Det har sagts att Beethoven skulle ha haft Aspergers syndrom. Han var extremt smart men ses idag ofta som dåligt klädd och ofta irriterad. Han var en slusk. Han lämnade sina kläder överallt och hade problem med att ta hand om sin lägenhet.

Beethoven var också otroligt klumpig, och kunde ta sönder allt som han kom i kontakt med.

När hans dövhet tog överhanden, gjorde det givetvis honom deprimerad; vilket ledde till att de negativa aspekterna av hans disposition blev mer framträdande. När han dog, var begravningsprocessen i Alsergrund gigantisk, med omkring 20 000 människor som kom för att visa sin vördnad och respekt. För all sin underlighet, var Beethoven, av de tre ovan nämnda; den mest kända och mest respekterade under sitt liv.

Inlägget postades i Musik. Skapa ett bokmärke för länken.