Vem var bäst Mozart eller Bethoven?

Den eviga frågan, vem var egentligen bäst av Mozart och Bethoven?

Det handlar om smak?

Om vår smak är klassisk och komisk, om vi gillar musik som utforskar hur andra musiker arbetar; så tenderar vi oss att känna oss mer hemma hos Mozart. Om vi drar oss mer till det romantiska och den emotiva. Om vi söker uppenbarelse av det inre jaget tenderar vi dras mer mot Beethoven.

När vi tillämpar modernistiska kriterier på våra estetiska bedömningar, som vikten av innovation och originalitet; verkar Beethoven desto större. Om vi föredrar humor, proportioner och uppfinningsrikedom, är Mozart vår man.

Om du snackar inflytande (vilken kompositör direkt efter Beethoven påverkades inte av honom?) Hans inflytande är enormt, utan tvekan. Men vilken kompositör influerade Beethoven mer än någon annan? Mozart, utan tvekan.

Om du vill ha strängkvartetter, symfonier eller pianosonater: Beethoven.

Operor, piano konserter: Mozart.

Mozart skrev fantastiska symfonier och kvartetter, Beethoven underbara pianokonserter, och suveräna melodier. Det finns gott om kontraster mellan dessa två män, men också många likheter.Det gör detta till ett fascinerande ämne att utforska.

På ett personligt plan

Beethoven introducerade klassisk musik för mig. Han är så omedelbar, så personlig, du måste bara lägga märke till. Och det är det strikta sättet han strävar efter att lösa ett problem! Han är upprorisk och starkt oberoende. Jag kände att jag förstod honom precis när jag var en ung man.

Under tiden som jag blivit äldre dock, har jag alltmer börjat uppskatta Mozart; i den utsträckning att om jag absolut skulle behöva välja mellan dem – skulle mitt val troligen landa på Mozart. Men det är min egen personliga smak. Och min ålder. Jag tror att Mozart är mer känslomässigt mogen än Beethoven (det är där operorna kommer in). Men om du hade frågat mig för 20 år sedan hade mitt svar varit helt annorlunda.

Mozart & Beethoven – två sidor av samma mynt

Dessa är två av de största genierna i denna konstform. Lägg bara till Bach i mixen och du får den heliga treenigheten av klassisk musik. De tre lämnade efter sig tillräckligt med musik för att tillfredsställa oss en hel livstid. Och en lång livstid på det.

Tanken på att säga att en av dessa enormt strålande och underbara individer är bättre än de andra; är i slutändan omöjligt. Det är som att välja mellan Rembrandt och Titan. Eller Dickens och Tolstoy. Ju mer vi vet, desto mer inser vi att vi inte vet.

Så vem är bäst? Ärligt talat, jag är inte riktigt säker…

Inlägget postades i Musik. Skapa ett bokmärke för länken.